Kişinin boya yapmaya yatkın olması, ‘boya ustası nasıl olunur?’ konusunun ilk önemli şıkkıdır. Duvar boyası ustası olmak deneyim ve tecrübe isteyen bir konudur. Bu meslekte deneyim, tecrübe ve pratik önemlidir. Teorik eğitimden çok pratik eğitim ön planda değerlendirilir.
Mesleki anlamda yeterlilik belgesi veren kurumlardan sertifika alınabilir. Sertifika alan boyacılar yurt dışına gidebilir ve yurt dışında mesleğini icra edebilir. Boyacı kursuna katılan kişiler belge sahibi olduğu için bir adım önde olur. Boyacılar boya malzemesini tedarik ederek işe başlar ve boyama işlemini gerçekleştirir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Boyacı Ustası Olmanın Şartları Nelerdir?
Bu mesleği icra edecek kişinin öncelikle boya yapma konusunda yeteneğe sahip olması gerekiyor. Fırça ve ruloyu kullanabilen ve boya yaparken görsel anlamda estetik anlayışa sahip kişiler boyacı olabilir. Boya ustası nasıl olunur? Öncelikle hangi şartlar gerekir?
- Ustalık hakkında gerekli bilgiye sahip olması gerekiyor.
- Bu meslek için yeteri kadar deneyime sahip olmak gerekiyor.
- Azimle çalışmak ve mesleğin inceliklerini öğrenmek en önemli konulardan birini teşkil ediyor.
- Resmi alanda belge almak isteyen Milli Eğitim ile anlaşmalı kurslardan sertifika alabilir.
Ustalıkta en önemli konu konusunda uzman olmak gerekiyor. Bu meslekte uzun yıllar hizmet veren boyacılar daha deneyimli oluyor.
Kimler Boya Ustası Olabilir?
Boya ustası olmanın belli bir eğitim şartı yoktur. Ancak sertifika almak isteyenler ilköğretim diplomasına sahip olması gerekiyor. Bunun dışında inşaatta çalışabilen ve boya yapma konusunda her hangi bir sorun yaşamayan herkes bu mesleği seçebilir.
Bu mesleği seçen kişilerin kimyasal maddelere alerjisi olmamalıdır. Çırak, kalfa ve usta eğitim sistemi ile bu meslek tam anlamı ile öğrenilebilir.
Profesyonel bir şekilde boya ustası nasıl olunur? Öncelikle şu şartları yerine getirmelidir:
- Düzenli ve programlı bir şekilde çalışması gerekir.
- Boya yapma işlemi esnasında dikkatini vermesi gerekir.
- Detaylara dikkat etmeli ve duvar rengi nasıl seçilir konusunda bilgili olmalıdır.
- Titiz, tertipli ve düzenli olmalıdır.
- Müşteri talebini doğru bir şekilde değerlendirmelidir.
Müşterinin beklentisine uygun şekilde boyama işlemi yapılmadığı zaman istenilen sonuç elde edilemez. Boyacının tasarım açısından ve estetik açıdan bilgili olması gerekir.
Boya Ustası Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
Bu meslek inşaat kategorisinde değerlendirilen bir meslektir. Bu nedenle bazı dezavantajlara sahiptir. Bu mesleğin olumsuz yanları şu şekildedir:
- İnşaat sektöründeki işler ağır işlerdir ve boyacılık mesleği de yorucu bir meslektir.
- Sürekli ayakta çalışılır ve uzun süre rulo ile boya işlemi yapılır. Ayakta durma zorluğu yaşayan veya eklem sağlığı yerinde olmayanlar bu işi yapamaz. Yani boya ustası nasıl olunur? Sorusunun ilk önemli cevabı sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır.
- Kimyasal boyalar ile arası iyi olmayanlar veya kimyasal maddelere karşı alerjisi olanlar bu mesleği icra edemez.
İnşaat sektöründe yaz ve kış aylarında olumsuz hava koşullarında çalışmak zordur. Mevsimsel hava değişikliği insan sağlığı açısından problem oluşturur.
Boya Ustası Emekli Olabilir Mi?
Bu meslekte sigortalı çalışmak mümkündür. İnşaat şirketleri sigortalı boyacı eleman çalıştırabilir. Prim gün sayısı dolan ve yaşını dolduran boyacılar sigorta emeklisi olabilir. Bağ-kur veya sigorta primini dolduran bütün boyacılar emekli olma hakkına sahip olabilir.