Boyacı sertifikası nereden alınır? Milli Eğitime bağlı eğitim kurumlarından alınabilir. Duvar, kapı, pencere ve tavan boyayan kişilere boyacı denilmektedir. Dış cephe ve iç cephe kategorisinde farklı özelliklere ve farklı renklere sahip boyalar kullanılmaktadır.
Ev, iş yeri, ofis, fabrika, AVM ve benzeri bütün mekanların duvar ve tavan boya işlemlerini yapan kişilere boyacı denir. Boyacılar ahşap veya demir özelliklere sahip kapıların ve pencerelerin boyanması konusunda da hizmet vermektedir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Boyacı Sertifikası İçin Mezuniyet Gerekir Mi?
Milli Eğitim onaylı sertifika alabilmek için ilköğretim mezuniyeti zorunludur. İlköğretim mezuniyetinin yanı sıra boyacılıkla ilgili pratik eğitim almak gerekiyor. Yani bir boyacının yanında çırak veya kalfa olarak çalışmak ve bu mesleğin eğitimi almak gerekiyor. Bu meslek tamamen pratiğe dayalı bir meslektir.
Rulo kullanma, boya karıştırma, kestirme yapma, boya kapatma ve benzeri işlemler çırak-usta ilişkisi ile öğrenilebilir. Boyacı sertifikası nereden alınır? Bu konuda deneyimli ve izinli kurumlardan alınabilir.
Boya ustası mesleği ile ilgili kurslar da bu kategoride hizmet vermektedir. Bu kurslara katılan kişiler gerekli eğitimi aldıktan sonra sertifika alır ve resmi anlamda boyacı olur. Ancak kurs bu meslekte yeterli değildir ve belli bir süre inşaatlarda boyacılık yapmak gerekir.
Boyacı Sertifikasının Avantajları Nelerdir?
Milli Eğitim destekli sertifika ile ülke dışında çalışmak mümkündür. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde inşaat sektöründe çalışabilmek için sertifikaya ihtiyaç vardır. Sertifikanız var ise Avrupa’da inşaat firmasında işçi olarak çalışabilirsiniz. Bunun için aracı inşaat firmasının sizin için istek yapması gerekiyor.
İnşaat firmasının yaptığı istek onaylandığı zaman bir veya iki aylığına geçici bir vize veriliyor. Bu süre sonunda geri dönüyorsunuz ve tekrar çalışmak isterseniz bu durumda inşaat şirketi yeniden başvuru yapıyor. Boyacı sertifikası nereden alınır? Resmi literatürde sertifika imkanı sağlayan eğitim kurumlarından alınabilir.
Boyacı Sertifikası Ne Kadar Sürede Alınır?
Sertifikalı boyacı olmak isteyenler öncelikle Milli Eğitim ile anlaşmalı bir eğitim kurumuna başvurmalıdır.
Milli Eğitim destekli sertifika programı 568 saat sürüyor ve yaklaşık 6 ay kadar eğitim devam ediyor. Bu süre sonunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin sertifikaları dijital şekilde hazırlanıyor ve bu sertifika kursiyerin e-devlet sayfasında görüntülenebiliyor.
Boyacı Sertifikası İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Kursiyer olabilmek için eğitim kurumları belli başlı şartlar belirlemiştir. Boyacı sertifikası almak için;
- Boyacılık yapmak isteyen kişinin bu mesleği icra etmek için her hangi zihinsel/bedensel engelinin olmaması gerekir.
- Okur/yazar belgesi veya ilköğretim belgesi gereklidir.
- Kursiyer nüfus kağıdı fotokopisini çektirmelidir ve boyacı sertifikası nereden alınır? İle ilgili başvuru esnasında hazır bulundurmalıdır.
- 4 adet vesikalık fotoğraf çekilmelidir.
- Eğitim durumunu gösteren diploma vb. belgeler hazır bulundurulmalıdır.
Bu belgelerin yanı sıra taahhüt name, başvuru formu ve sağlık durumunu belirten belge istenebilir. Bu belgelerin temin edilmesinin ardından başvuru yapılır ve kurs programına kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Türkiye sınırları içerisinde resmi istihdam işlemlerinde sertifika istenmektedir. Ayrıca istihdam işlemini gerçekleştirecek olan şirketin de sertifika istemek zorundadır. Aksi halde resmi anlamda istihdam işlemi gerçekleşmez.